Besmele koruyucu bir melektir. Besmele bir zırhtır, kuvvettir, zenginliktir, hazinedir, rahmettir. Besmele yediklerimize ortak olmak isteyen şeytanı kovmaktır ve Besmele berekettir.
Besmele, Allah ile kul arasında bir bağdır. Bismillah bir intisaptır, bir bağlanmadır. Modernizm yaratıcı ile olan o bağımızı koparıp bizleri dalından düşen yaprağa çevirmek istiyor. Dalından düşen yaprak ayaklar altında olur. Yerlerde sürünür. Modernizm de kişi ile yaratıcı arasındaki bağı koparıp kişiyi sahipsiz bırakarak kendi kontrolüne almak istiyor.
Besmele, istikamettir. Besmele oto kontroldür. Besmele, bize hesaplı yaşamayı öğretir. Besmele Allah adına, Allah'ın izniyle hareket etmek demektir. Allah'tan müsaade istemektir. Yani Allah'ı hayatına, yapacağı işe şahit kılmadır. O zaman her işe besmele ile başlayan birinin, Allah'ın hoşlanmayacağı bir harekette bulunmaması gerekir. Hem Allah'ın adını anıp hem de Allah adına harama el uzatmak olmaz. Bunun için besmeleli hayat Rabbin kontrolünde, Rabbin izin verdiği şekilde yaşamak demektir. Öyleyse her işimize besmele ile başlamamız gerek. Besmelesiz işimiz olmamalı. Üzerine besmele çekemeyeceğimiz işimizin de olmaması gerek.
Aliya İzzetbegović, "Tarihe Tanıklığım" adlı anılarında, "Bismillah, Komünist Yugoslavya'da Müslüman kimliğimizin bir duyurusuydu" diyor. Bir ara, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı olarak, uluslararası desteğe çokça ihtiyaçları olduğu bir süreçte Müslüman olmayan uluslararası bir heyetle konuşmak için ayağa kalktığı sırada, yanı başındaki mücadele arkadaşı, kulağına eğilip "Aliya, 'Bismillah', de; Aliya, 'Bismillah' de" diyor. Niyeti şudur: Bunlar, bizi Müslüman olarak tanısınlar, bizden o kimlikten taviz vermeyi istemeden bize yardım etsinler ya da etmesinler.
Aynı kitabın başka bir yerinde ise şöyle bir ifade geçmektedir: "Kurucular Kurulu'ndaki konuşmama Bismillah diyerek başladım. Bunu iki nedenle yaptım: Öncelikle, çok samimi bir biçimde her şeye kadir olana, bize yardım etmesi için dua ediyordum; ikinci olarak da o, dini özgürlüğün bir simgesi ve rejime itaatsizliğin açık bir işaretiydi. O tarihe kadar herhangi bir dini ibareyi kamusal alanda telaffuz etmek tahayyül bile edilemezdi."
Evet değerli kardeşlerim! Kim hayata nasıl başlıyorsa başlasın, biz hayata Bismillah ile başlayacaz. Çocuklarımızı Bismillah ile başlayan bir hayata alıştırmaya çalışacaz.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir hadisi şerifinde buyurur ki; “Kendinde hayır olan her hangi bir iş, besmelesiz başlarsa, o sonuçsuz ve hayırdan kopuktur.” Biz de yeni açılan bu sitemizde bu ilk köşe yazımızı besmele ile açmak istedik ki hayırlara vesile olsun.
Besmele ile yazılarımıza başlayalım ki Abdullah olduğumuz bilinsin.
Bu günleri gösteren yüce Allah'a hamd olsun.
Selahaddin Altun